Kongekrabben: Hva er den beste måten å tilberede rå kongekrabbe på? Jeg synes det er godt å lage et deilig kryddersmør og ha over halve kongekrabbebein. Litt varmebehandling til fargen på kjøttet går fra gjennomsiktig til matt, og da er maten klar. Ekte Fast Food! Så må man ha godt brød til for å scoope opp det deilige smøret. Jeg liker også å ha en frisk salat til, og derfor har jeg laget verdens enkleste versjon. Her får du oppskrift på et konge(krabbe)måltid!

Start med å forsiktig klippe opp kongekrabbebeina. Del dem i hvert ledd: Den øverste er festet mot selve kroppen og er størst. Klipp mellom leddene og så deler du den igjen i to med saks. Klipp forsiktig gjennom kjøttet. Det ligger en brusklignende stav gjennom hele beinet. Denne må fjernes veldig forsiktig. Dra den ut mellom fingrene. Klipp opp de andre delene av beina på samme måte.

Legg halvdelene i en ildfast form eller en bakeplate. La kjøttflaten peke opp.

Smelt 100-130 g smør i en gryte.

Tilsett 2 fedd finhakket hvitløk, 1/2 ts finrevet blodappelsinskall, 1/2 ts finhakket sitronskall, flaksalt, pepper, hakket dill og hakket persille etter ønske. Ta smøret av platen og hell over kongekrabbekjøttet. Spar det som blir igjen.

Sett ovnen på full guffe og gjerne med grillelementene på. Sett kongekrabben inn når ovnen er varm og sjekk etter et par minutter hvordan det går. Ikke ha krabben i ovnen for lenge for da blir kjøttet tørt. Sjekk med en spiss kniv om kjøttet er matt i fargen innerst. Da er krabben ferdig.

Legg kongekrabbebeina på et fat og ha resten av smøret over i en sausegryte. Folk kan ta på mer smør hvis de vil. Rist noen skiver god loff eller surdeigsbrød og server til.

Salaten: Snitt en hel fennikel tynt. Jeg bruker mandolin for å få det til jevnt. Det blir alltid bra. Skrell et par-tre blodappelsiner og skjær filetene av fruktkjøttet ut med en spiss kniv. Skjær litt agurk i små terninger og bland alle ingrediensene + dill og mynteblader. Hell litt god olivenolje over samt litt sitronsaft.

Drikke: Cape Rock Asylum 2016. Drakk denne sør-afrikanske vinen til. En god match.

Matskribent som er opptar av kultur, gourmet og hverdagsmat fra hele verden. Stadig på reise til nye destinasjoner og oppsøker alltid et marked, vinkneipe eller en cocktailbar på veien.

 

Har skrevet to kokebøker der en er utgitt på eget forlag og selges kun på Tronsmo Bokhandel, og den andre handler om trendretten Poke.

 

Har deltatt i mange matkonkurranser, tv-show og sittet i mange dommerpanel.

Sjømatrisotto med kongekrabbe og vaktelegg

Først lager du skalldyrkraften. Den lager du enkelt ved å dampe blåskjell i vann, vin, hakket løk og hakket hvitløk. 1/2 løk og 2 fedd hvitløk til et nett blåskjell. 1 glass hvitvin og 1 liter vann.
Kok opp vannet og tilsett løk, hvitløk og vin. Så legger du i blåskjellene og setter på lokk. 10 minutter etter er blåskjellkraften ferdig. Du trenger bare kraften til denne oppskriften, men kast for all del ikke blåskjellene ut. Spis dem som forrett.

Jeg kjøper helst rå kongekrabbe hvis jeg kommer over det. Da kan jeg steke den i pannen og krydre som jeg vil. Et bein er nok til 2-4 personer i denne retten. 200 g risottoris er nok til to personer.

 

Slik lager du risottoen:

Ca 1 l blåskjellkraft (den har du allerede laget)
1 halv løk finhakkes

2 fedd fersk hvitløk finhakkes

1 ss smør og 1 ss olivenolje blandes i en varm panne. Ha i løken, skru varmen ned til middels. La løken ”svette” i ca 15 minutte til den er gjennomsiktig. 
Rør jevnlig.

200 g risottoris tilsettes. Skru opp varmen og rør rundt i et par minutter til kornene blir lett gjennomsiktige. Tilsett et kjøkkenglass hvit vermouth, prosecco eller hvitvin, og rør til væsken har trukket inn i risen. Deretter tilsettes en øse kraft. Jobb kraften rolig inn i risen. Tilsett mer kraft og la risen absorbere kraften mellom hver øse. Bruk ca. l liter kraft, kanskje litt mer. Bland inn safrantråder for å få en deilig smak til risottoen. 5-6 tråder. Rør forsiktig i ca. 15-20 minutter. Ta pannen av varmen. Mens risottoen fremdeles er litt fuktig tilsettes 35 g smør og 50 g parmesan. Riv skallet av 1/2 sitron og finhakk 3 ss bladpersille. Rør dette godt inn.

Rens kongekrabben og stek stykkene i smør. Salt og pepre lett. De minste bitene grovhakker du og blander inn i risottoen. De største stykkene havner på toppen av risottoen sammen kokte vaktelegg. Du kan også bruke vanlige hønseegg, kokt eller posjerte.
Server i varme tallerkner og dryss god olivenolje over og pynt med persille.

Hjemmelagde crabsticks

Rå kongekrabbe. Klipp forsiktig opp skallet og ta ut kjøttet. Legg på et stykke kjøkkenpapir.

Slik lager du kraften: purre, løk, gulrot, selleri, stjerneanis og kaffirlimeblader surres i litt olje.

Tilsett krabbebeina etter at du har tatt ut kjøttet. Hell over 1 litervann, litt salt og pepper, og la stå i 30 minutter.

revet skall av 1/2 appelsin og lime, revet hvitløk (2 fedd), revet ingefær( 5 cm), chili etter smak, appelsinfileter , fersken i terninger, squash i terninger.

Når kraften er ferdig, siles den av og kokes inn til 1/3. Tisett en halv boks kokosmelk, ingefær, hvitløk, chili og sitrusskall. Rett før servering tilsettes fersken og squash. tilsett 1 ts gurkemeiepulver for å få fin gulfarge.

Slik lager du selve crabsticksene:
salt og pepre kongekrabbestykken. Vend dem i mel og etterpå i et sammenpisket egg. Så ruller du dem i panko, eller vanlig brødrasp. Panko er japanske brødkrummer som er fabelaktige til dette bruket.
Stek krabben i panne med olje og smør til den er gyllen. Dette tar bare noen minutter. Legg stykkene på et stykke papir slik at de holder seg crispy.
Skjær dem i to.

Legg basmatiris på en tallerken. Legg krabben på toppen og appelsinfileter rundt. Hell over sausen med alt det gode i og strø over korianderblader. Det smaker også veldig godt med små lettdampede brokkolibuketter.