Hva

150g fersk pasta spaghetti eller tagliatelle (1pk)

2 stk kongekrabbe skulder (tint, ca 1 kg)

50g smør

50g erter, ferske eller fryste

1 hvitløk kløft

Gressløk og Blad persille

 

Salt

Pepper

Oliven olje

Drikke

Vintips: 2018 Grüner Veltliner Kamptal reserve alter reben, Allram, Østerrike

Varenr: 1338701

 

Alkoholfritt: Kiviks Lemonad Citron

Varenr: 10017202

 

Øl: Kinn Kvitskum, Tysk Kveiteøl

Varenr: 7687701

Skulder

Fyll en medium stor kasserolle (med lokk) med 2 liter vann og 12 g salt.  Kok opp, putt skuldrene i det kokende vannet og skru av varmen, skuldrene skal trekke i det varme vannet under lokk i 20 minutter.

Etter 20 minutter tar du krabben ut av vannet og kjøl det lett ned. Kok gjerne krabben tidlig på dagen så den er fin og avkjølt når du er klar til å lage middag.

 

Når krabben er kjølt ned skal du dele skulderen på langs og plukke ut kjøttet av huset. Pass på brusk og ben. Riv kjøttet til mindre biter og legg til side på en tallerken.

 

Pasta

Kok opp en kasserolle med vann og litt salt og følg henvisningen på pakken. Når du heller av vannet skal du spare på ca 3 dl av kokevannet, det skal brukes til sausen. Tilsett litt olivenolje i pastaen så den ikke klistrer seg sammen.

 

Ta en stor kasserolle, tilsett smør og 3 dl pastavann og varm opp til smøret er smeltet på middels til høy varme.

Mens du venter på at smøret skal smelte hakker du hvitløk fint (evt riv på en microplane) og persille og gressløk. Tilsett dette sammen med ertene i kaserollen og gi det et oppkok, reduser litt så det ikke er for mye væske.

Legg i krabbekjøttet og pastaen og bland godt sammen. La det småkoke litt et minutt mens du smaker til med salt og pepper.

Av Anders Erlandsson

Assistant Head Chef

Alchemist, Denmark

&

Helle Hasting

Wine Director

Alchemist, Denmark

Michelin Guide says

"An immersive and perfectly choreographed dining experience. The 50-course dinner is divided into 5 acts, served at various locations, including a spectacular planetarium-like dome. Dishes are technically complex and highly creative with dramatic contrasts; some make a statement about issues such as plastic pollution in the oceans or overcrowding in chicken farms."

Kongekrabbe med lompe (Snacks eller forrett)

Hva

4-6 kongekrabbe loins

1st Hjertesalat

Lompe

Syltet rødløk

Chili-majo

Drikke

Vin: Weingut Wittmann Riesling trocken 2018

Nr: 2083001

 

Øl: Magic Rock High Wire Grapefruit Pale Ale
Nr: 3825002

 

Alkoholfritt: Askim Eplemost

Nr: 10487002

Krabbe

Tin og rens kongekrabben for skall og brusk, prøv å beholde kjøttet så helt som mulig og legg dette på en tallerken med litt tørkepapir så vannet renner godt av. Del kjøttet til ca 15 cm stykker om mulig.

 

Ta bladene av salaten, skyll godt og la vannet renne av, om du har en salat slynge er det toppen!

Del bladene i to langs, eller til ønsket størrelse. Agurk kan enten kuttes i stenger eller i skiver, det er opp til deg.

 

Sett en stekepanne på medium varme med olje. Når oljen er varm legger du i kongekrabben og steker den gyllen på begge sider, husk og salte og peppre krabben. Når krabben er klar legger du den igjen på litt tørkepapir. Avslutt med litt sitronsaft på toppen.

 

Server krabben på lompe med Chilimajo, salat, agurk og syltet rødløk.

Lompe

Her kan du selvfølgelig velge og kjøpe ferdig lompe, men det smaker jo veldig godt med hjemmelaget. Da behøver du

 

1kg Potet, gjerne melen potet

1ts salt

1 ½ dl Hvetemel

1dl siktet Rugmel

 

Kok potetene helt møre med skallet på.

Kjøl ned potetene og skrell vekk skallet.

Mos potetene så fint som mulig, kan også rives på den fineste delen på et rivjern og så stampes ytterligere for å få så små klumper som mulig.

Bland i mel og salt og kna til en jevn deig (den kan være litt klissete)

Bruk hvetemel når du baker ut lompene, stek på middels høy til høy varme i en tørr panne. Pass på og ha kjøkkenvifte eller vindu oppe da mel rester ofte brenner seg i pannen. Oppskriften gir 12-14 lomper.

 

Lompene legges oppå hverandre under et lett fuktet kjøkkenhåndkle.

Syltet Rødløk

Lag gjerne denne oppskriften dagen før. Om du ikke har mulighet til det så prøv å lage den om morgenen så den får stå i løpet av dagen og syltes. Oppskriften gir deg mye syltet løk som du kan bruke til smørbrød eller middag i tiden fremover.

 

1 dl sukker

2 dl Eddik 7%

3 dl Vann

2-3 rødløk

1 Norges glass/syltetøy glass

 

Rødløken skrelles, deles først i to og så i tynne skiver. Om du har en mandolin kan den brukes (pass på fingrene!) Legg rødløken i glasset.

 

Kok opp sukker, eddik og vann til sukkeret er helt oppløst. Hell den varme blandingen over rødløken og sett på lokket. La løken kjøle seg ned ute på benken før du setter den i kjøleskapet.

Chilimajo

Her har du også to muligheter. Ta en pakke med Mills pose majones og smak til med Sriracha Chilisaus etter ønsket styrke, eller så lager du majonesen selv. Om du lager den selv kan du bruke halvparten til vanlig majones og resten til chilimajo om du ønsker.

Majones

2 eggeplommer

Ca 4 dl Rapsolje (solsikke går også fint)

1 ss Dijon sennep

2 ss Hvitvins eddik eller sitronsaft

Salt & Pepper

 

Bland godt sammen eggeplommer, sennep, eddik/sitron i en middels stor bolle. Tilsett oljen forsiktig i en tynn stråle mens du kontinuerlig rører med en visp. Vær forsiktig i starten med oljen, når emulgeringen har satt i gang kan man tilsette litt mere olje av gangen. Majonesen skal være glatt, om du ser den er i ferd med å skille seg kan du tilsette 1-2 ss vann og røre godt. Majonesen skal være relativt fast i formen, men du kan når som helst stoppe å tilsette olje etter ønsket tykkelse. Om Du synes majonesen er for tykk kan man også her tilsette et par ss vann.

Smak til med salt og pepper.

Chilimajo

Ta ønsket mengde majones

Tilsett Sriracha Chilisaus etter ønsket styrke og rør godt inn.